tiistai 14. maaliskuuta 2023

Virtuaaliset ympäristöt ja digitalisaatio uudistavat perinteisiä ammatteja

Osallistuin ammattiopisto Pokella järjestettyyn virtuaalisia ympäristöjä ja digitaalisia tekniikoita käsittelevään työpajaan. Tilaisuus vahvisti käsitystäni siitä, että tulevaisuuden työelämä tulee tarjoamaan paljon erillisia ammatteja, joita tänä päivänä ei ole. Toisaalta moni perinteinen ammatti saa uusia ulottuvuuksia ja mahdollisuuksia virtuaalisten ympäristöjen ja digitalisaation koko ajan kehittyessä. 

Aamun avaukseksi kuultiin musiikkiesityksiä ja käytiin keskustelu perinteisten musiikkiin liityvien ammattien tulevaisuudesta. Musiikkia tehdään tänä päivänä suoratoistopalveluihin, peleihin, taustoiksi esittelyvideoihin ja koko ajan lisääntyvien 3D-mallinnusten elävöittämiseksi.

3D-mallintaminen on tulevaisuuden markkinoinnin ja myynnin keskeinen väline. Kalusteiden, sisustuksen, tilojen ja alueiden esittely tuotetaan tulevaisuudessa 3D-malleina, joihin voidaan upottaa valokuvia, videoita ja äänimaailmoja. Aivan varmasti tulevaisuudessa kehitetään menetelmä, jolla niihin tuotetaan myös tuoksuja ja hajuja. 

Uudet teknologiat mahdollistavat varsin kevyellä kalustolla tapahtuvat tuotanot. Isommissa projekteissa voidaan hyödyntää myös verkon yli tapahtuvaa yhteistyötä ja kokonaisuuden osatuottajat ovat eri puolilla maata ja jopa maapalloa. Minun elinaikana tuskin laajempiin sfääreihin vielä päästään, mutta eiköhän Linnunradan käsikirjakin jossain vaiheessa kirjoiteta uusiksi. 

Monialaisten ja -ammatillisten verkostojen merkitys työelämässä kasvaa vuosi vuodelta. 3D-mallinnettuihin tiloihin voidaan luoda messuja, koulutustiloja, taidenäyttelyitä, konsertteja sekä lavasteita. Tämä luo uusia ulottuvuuksia niin kulttuurialalle kuin moneen muuhunkin perinteiseen ammattiin. Koulutuksen maailmassa virtuaaliset oppimisympäristöt mahdollistavat erilaisten oppijoiden mahdollisuudet oppia itselleen parhaalla tavalla ilman kalliita simulaattoreita.

Virtuaalisten ympäristöjen kehittyvässä maailmassa ei pidä unohtaa fyysisiä kohtaamisen paikkoja. Erityisesti aloittavat ja yksinyrittäjät sekä freelacerit tarvitsevat vertaiskohtaamisia ja sosiaalisia tilanteita.  Poken toteuttama ÄäneHub on oiva esimerkki fyysisestä työ- ja oppimisympäristöstä. Vastaavien Hubien sijoittuminen ammatillisten oppilaitosten ympäristöön on luonnollista, mutta myös pienet paikkakunnat voivat vastaavia työtiloja tarjoamalla virkistää ja monipuolistaa kunnan elinkeinoelämää varsin pienillä investoinneilla.