keskiviikko 6. joulukuuta 2017

Uusi alku, Suomi 100 ja Amis osaa

Omablogi.fi-palvelun olleessa jo toisen kerran kuukauden sisällä saavuttamattomissa päätin siirtyä Blogger-palveluun. Ja mikä onkaan sopivampi päivä aloittaa Hyvinvointihääräjän uusi blogisivusto, kuin Suomen 100-vuotisen itsenäisyyden juhlapäivä.

Suomi 100 -juhlatunnelmaan virittäytyminen alkoi viime viikolla SAKU ry:n toimistolla ja sai merkittävän lisäbuustin joulukuun 1. päivänä Oulussa kun Oulun seudun ammatillisen koulutuksen järjestäjät toteuttivat upean Amis osaa -tapahtuman.  Päivä alkoi perusopetuksen ja toisen asteen opinto-ohjaajille suunnatulla seminaarilla, jossa esiteltiin tietenkin ammatillisen koulutuksen reformi avaamalla sen keskeiset käsitteet osaamisperusteisuus, yksilölliset opintopolut ja asiakaslähtöisyys.  Seminarin toisena osana esiteltiin hyviä käytäntöjä, joita on luotu ammattilliseen koulutukseen reformin toimeenpanon sujuvoittamiseksi. Lisäksi Oulun teatterin lämpiöön oli koottu hyvien käytäntöjen näyttely, jossa saattoi tutustua hyviin käytäntöihin ja niiden toteuttamista tukevaan materiaaliin tarkemmin.

Amis osaa -tapahtuman näyttävintä antia oli Oulun torille koottu esittely ammatillisen koulutuksen monimuotoisuudesta. Metsä- ja maansiirtokoneet, rekat ja kuorma-autot, kuuden koulutuksen järjestäjän yhteinen  koulutustarjonnan esittely, makkara-, kahvi ja lettuteltat ja upeita esiintymisiä ohjelmalavalla. Tapahtuman huipensi Amis osaa -kuoro, joka oli koottu tapahtumaa varten juhlistamaan Suomi 100 -teemaa.

Uudistuvan ammatillisen koulutuksen rahoitusjärjestelmän voisi kuvitella asettavan koulutuksen järjestäjät entistä tiukempaan keskinäiseen kilpailuun opiskelijoista, mutta Oulun seudulla on oivallettu yhteistyön merkitys ja yhteisen ammatillisen koulutuksen vetovoiman kasvattamisen eteen tehtävän työn satavan lopulta kaikkien laariin. Uudistuvan ammatillisen koulutuksen asiakkaat eivät jatkossa ole yksin nuoria, vaan pääsääntöisesti aikuisopiskelijoita. He palaavat useasti yksilöinä tai työyhteisön jäseninä täydentämään omaa ammatillista osaamistaan tutkinnonosilla tai uusilla tutkinnoilla, jotka mahdollistavat entistä monipuolisemman osaamisen työmarkkinoilla tai yrittäjinä.

Paljon puhutut koulutuksen leikkaukset ovat kohdistuneet erityisen voimakkaasti juuri Oulun seudulle. Nyt järjestetty Amis osaa -tapahtuma oli osoitus siitä, että ei pidä jäädä itkemään kaatunutta maitoa, vaan on oltava ylpeitä omasta osaamisesta ja tuotava se esille. Minulla oli tilaisuus seurata tapahtuman valmistelua koko syksyn ajan ulkopuolisena toimijana, mutta kuitenkin varsin läheltä.Yhdessä tekeminen näyttäytyi yhteisöllisyyden kokemuksina ja käsittääkseni tapahtuman purkuvaiheessa yleisin kysymys, joka esitettiin oli mitä me seuraavaksi tehdään?

Yhteistyö vahvistaa yhteisöllisyyttä ja yhteisöllisyyden kokemus lisää hyvinvointia.









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti